VANZAREA UNEI PROPRIETATI DECLARATA MONUMENT ISTORIC
Mai jos veți găsi modul in care New Era compania de imobiliare vă poate ghida in vânzarea unui imobil declarat monument isotric.
Monumentele istorice aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, pot fi vândute numai în conditiile exercitarii dreptului de preemtiune al statului român, prin Ministerul Culturii si Cultelor pentru monumentele istorice clasate în grupa A, sau prin serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii si Cultelor pentru monumentele istorice clasate în grupa B, ori a unitatilor administrativ-teritoriale, dupa caz, sub sanctiunea nulitatii absolute.
Accesand Reglementari privind regimul juridic general al imobilelor monumente istorice, analizam cele mai importante elemente ale Legii Nr. 422/ 2001 privind protejarea monumentelor istorice.
Monumentele istorice se claseaza in:
- monumente istorice clasate în grupa A, si anume monumente istorice de valoare nationala si universala.
- monumente istorice clasate în grupa B, monumente istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural local.
Clasarea monumentelor istorice în grupe se face prin ordin al Ministrului Culturii si Cultelor, la propunerea Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, conform procedurii de clasare prevazute de legea 422/2001.
Proprietarii, persoane fizice sau juridice, care intentionează sa vândă monumente istorice, transmit serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii si Cultelor înstiintarea privind intentia de vânzarea însotită de documentatia stabilita prin ordin al Ministrului Culturii si Cultelor.
Dosarul de preemtiune – continut
– cererea (formular) exercitare drept de preemtiune;
– copie legalizată după actul de proprietate;
– cadastrul imobiliar;
– planuri ale imobilului monument istoric cu marcarea suprafeţelor care fac obiectul vânzării;
– documentar fotografic interior/exterior, în cazul clădirilor.
Conform legislatiei in vigoare, serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii si Cultelor transmit Ministerului Culturii si Cultelor înstiintarea, documentatia si propunerea de raspuns în termen de 5 zile lucratoare de la primirea acestora.
Termenul de exercitare a dreptului de preemtiune al statului este de maximum 25 de zile de la data înregistrarii.
Titularii dreptului de preemtiune vor prevedea în bugetul propriu sumele necesare destinate exercitarii dreptului de preemtiune; valoarea de achizitionare se negociaza cu vânzatorul.
În cazul în care Ministerul Culturii si Cultelor sau serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii si Cultelor nu îsi exercita dreptul de preemtiune în termenul prevazut de 25 de zile, acest drept se transfera autoritatilor publice locale care îl pot exercita în maximum 15 zile.
Comunicarile privind neexercitarea dreptului de preemtiune au termen de valabilitate pentru întregul an calendaristic în care au fost emise, inclusiv pentru situatiile în care monumentul istoric este vândut de mai multe ori.
Cu privire la înstrainarea, închirierea sau concesionarea imobilelor monumente istorice, proprietarii acestora au urmatoarele obligatii:
sa înstiinteze în scris Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, despre intentia de a înstraina monumentul istoric în vederea exercitarii dreptului de preemtiune al statului, sau, dupa caz, al unitatii administrativ-teritoriale, în conditiile prezentei legi;
- sa notificeviitorului proprietar, chirias sau concesionar regimul juridic al monumentului istoric pe care îl detine, precum si obligatia privind folosinta monumentului istoric;
- sa înstiinteze în scrisDirectia pentru Cultura Culte si Patrimoniul Cultural National judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, despre schimbarea proprietarului sau a administratorului în termen de 15 zile de la data încheierii contractelor, potrivit legii, si sa transmita acesteia o copie de pe acte.